U bent hier: Home / Actueel / 2017 / Januari

Jeugdgemeenteraad Zaltbommel in debat op 14 februari

Laatste update: 30 januari 2017, 14:01 uur.

Op dinsdag 14 februari debatteren 9 groepen VWO-4 leerlingen van het Cambium College Zaltbommel onder het voorzitterschap van de burgemeester. Elke groep (fractie) presenteert een voorstel over de sociale cohesie in de gemeente Zaltbommel. Hierbij gaat het om de bereidheid van inwoners om een actieve rol te spelen in de lokale samenleving. De gemeenteraad vindt het belangrijk om jongeren te interesseren voor de lokale politiek en onze democratie. Daarom heeft de raad bepaald dat alle voorstellen een maatschappelijk thema hebben en dus nuttig zijn voor de inwoners van de gemeente.

In deze editie van de Jeugdgemeenteraad is er een onderscheid aangebracht tussen de beste debaters én de leerlingen, die het beste voorstel hebben gemaakt. Na twee stemronden komt de debatwinnaar uit de bus. Daarna maakt een jury het beste voorstel bekend. De winnaars van het beste voorstel krijgen van de gemeenteraad een bedrag van 2.000 euro om hun voorstel uit te voeren.

Jury
De samenstelling van de jury is als volgt: Martin Groeneveld, voorzitter Ondernemersvereniging Zaltbommel; Eugenie Kaspori, ‎directeur Stichting Welzijn Bommelerwaard; Hanneke Koster, rector Cambium College; Gert-Jan van der Maas, beleidsmedewerker gemeente Zaltbommel; Kees Metz, plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad.

Webcast
De vergadering van de jongerengemeenteraad begint om 19.00 uur in het Stadhuis aan de Markt in Zaltbommel. Omdat de raadzaal al vol zit met leerlingen, wordt belangstellenden verzocht om de vergadering te volgen via de webcast. Vanaf dinsdag 7 februari staan alle voorstellen op het raadsinformatiesysteem van deze website.

Praktijkdag Cambium
In september 2016 zijn de leerlingen aan de slag gegaan. De afgelopen maanden hebben de leerlingen hun voorstellen uitgewerkt. Onderdelen van dit voorbereidingstraject waren een praktijkdag op het stadskantoor in november en een bezoek aan de Tweede Kamer. Op 24 januari oefenden de leerlingen op het Cambium onder supervisie van een debattrainer.